Saturday, October 3, 2009

AYAT MAALIKIYAUMIDDIN BHG 2sambungan.....


Kawan-kawan yang dikasihi,


2. Tuhan hendak memperkecilkan dunia.

Apabila Tuhan menyebut akhirat sahaja, tidak menyebut pun dunia, ertinya dunia itu tiada berharga. Seolah-olah Tuhan berkata begini:

Dunia ini tiada berharga pada Aku, tiada nilai walaupun sebelah sayap nyamuk. Kamu merebutnya sehingga bergaduh dan berperang kerana cintakannya.
Aku kiamatkan, Aku hancurkan sehingga tiada apa yang tinggal melainkan Akhirat dan Aku.'


Begitulah hinanya dunia yang manusia pandang mulia ini.Akhirnya dunia yang direbutkan itu Tuhan hancur dan musnahkan begitu sahaja.

Tuhan tidak akan menghancurkan dunia ini jika dunia ini ada nilainya,Kerana itulah Akhirat itu dikekalkan, menunjukkan bahawa Akhirat itu sangat -sangat berharga dan sangat-sangat bernilai.

Inilah sebahagian hikmah-hikmah terbesar selain daripada hikmah lain yang banyak. Bila disebut Maalikiyaumiddin, terasa kuasa Tuhan yang mutlak. Tidak ada campurtangan oleh mana-mana pihak.

Selain dari itu, kerana manusia memandang mulia akan dunia itu sehingga manusia bergaduh kerananya,maka Tuhan akan hancurkan begitu sahaja agar manusia terasa dunia ini tidak ada sedikit pun nilainya.

Oleh itu mengapa manusia bergaduh merebutkan sesuatu yang tidak bernilai?

Selain itu,Tuhan tidak memilih perkataan Rabb tetapi Maliki, menunjukkan Tuhan tidak menggunakan perkataan mentadbir atau mendidik. Padahal semasa di dunia Tuhan sudahpun mendidik, maka perlukah di akhirat pun Tuhan mendidik?.

Mengapa Tuhan sebut begitu, iaitu Yang menguasai hari akhirat?

Ini adalah supaya kita dapat melihat golongan mukmin di akhirat kelak, mereka bebas sebebasnya. Seolah-olah Tuhan ada tidak campur tangan. Indahnya hidup di sana, bebas merdeka.
Tetapi Maha Suci Tuhan dari tidak campur tangan. Seolah-olahnya begitu, kerana Tuhan hendak menghiburkan manusia.

Sekiranya digunakan kalimah Rabb ( mentadbir), disitu masih lagi kita nampak seolah-olah Tuhan masih lagi mahu campurtangan dengan keadaan kita di Akhirat.Itu cara Tuhan menghiburkan orang di syurga.Seolah-olah Tuhan tidak peduli tentang hal apa yang sedang didalam syurga itu tetapi Maha Suci Tuhan dari tidak mentadbir hal-hal yang berlaku didalam syurga.Tetapi seolah-olahnya begitulah.

Begitu juga kalau orang masuk keneraka, Tuhan 'biar' begitu sahaja seolah-olah Tuhan tidak campur tangan. Mustahil Tuhan tidak campur tangan tetapi sengaja Tuhan hendak beritahu, seolah-olah Tuhan tidak peduli langsung. Seolah-olahnya begitu.

Kalau di dunia dikenakan hukuman penjara, boleh juga makan. Tidaklah terasa takut sangat tetapi di neraka, Allah tidak peduli langsung!!!

Yang di syurga pula bebas sebebasnya. Tidak ada peraturan dan undang-undang. Apa yang dikehendaki, boleh dapat. Hendak jadi raja, boleh. Hendak terbang pun boleh. Syurga itu besar. Kalau ada yang hendak minta jelajah dalam satu saat, boleh, dengan kuasa Tuhan. Bebas sebebasnya. Sebab itu Tuhan memilih kalimah 'Maalikiyau middin'.

3.
Di antara hikmah yang lain ialah 'Maalikiyau middin' membawa satu pengertian bahawa dengan ayat itu kita dibawa 'melihat' ke akhirat di mana Tuhan menjadikan Hari Pembalasan itu penuh dengan segala macam kesusahan. Di padang Mahsyar, di mana manusia akan berada di bawah panas matahari yang terik tanpa berpakaian selama beratus-ratus tahun akhirat. Tetapi orang mukmin Nya diberi kebebasan.

Setakat itu sahaja sedikit penjelaskan tentang 'Maalikiyau middin'. Semuga kita dapat menghayatinya.Mudah-mudahan kita akan menjadi orang-orang yang sangat-sangat mementingkan akhirat.

Manusia menganggap dunia ini mereka yang punya. Walhal kita tidak patut menjadi tuan punya dunia

Yang paling rugi, kita berebut dunia yang kita nampak emas, intan berliannya, sedangkan di sisi Tuhan, ia tiada nilai walaupun senilai sebelah sayap nyamuk.Maka rugilah kita bergaduh berebutkan dunia yang tiada nilai, tetapi bila mati, kita terjun masuk keneraka yang sangat pedih dan azab.

Marilah kita bersama-sama bertaubat.

Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment