Sunday, July 5, 2009

AL FATIHAH:BISMILLAH BHG AKHIR • Untuk membuatkan hati manusia sampai dapat dimanfaatkan, itu bukanlah satu kerja yang mudah.
 • Didalam pendidikan yang sekular, orang mengasah akal untuk sampai dapat dimanfaatkan, itu juga bukan mudah.
 • Ternyata, hati itu adalah simpulan, yang kalau kita tidak pandai membuka simpulan itu, menyebabkan hati itu buta. Butanya hati itu, menyebabkan manusia tidak lagi nampak sebesar-besar perkara.

Apakah program untuk membuka semula hati yang tertutup?

Dalam ajaran Islam, Rasulullah SAW sudah ingatkan kepada kita betapa pentingnya, "awaludin ma'rifatullah".

Mula-mula sekali didalam Islam itu, ialah mengenal Allah,sejak dari kecil atau bermula dari tadika-tadika atau taman-taman didikan kanak-kanak (kindergarten).

Itu asas untuk menggerakkan hati dan mencelikkan hati.

 • Kalau hendak mencelikkan hati, mesti diketuk dengan Tuhan.
 • Kalau diketuk dengan harta, maka nafsu lah yang akan tercelik.

Asas mencelikkan hati ialah mengenalkan Tuhan dari peringkat tadika lagi. Kalau dari tadika hati sudah selalu terhubung dengan Tuhan, bila dewasa, ia sudah menjadi mudah kerana sudah ada asasnya.
Bila tidak ada asas, setelah berusia 30 tahun baru tersedar maka bukan satu perkara yang mudah untuk berubah. Tapaknya sudah lama terbiar.Gersang.Baru hendak kenal Tuhan.

Sistem inilah yang tidak berlaku di dalam masyarakat dan kehidupan hari ini.

Orang sekarang mengajar diatas dasar ilmu, mengajar secara sepintas lalu, Tuhan tidak diperkenalkan secara `serious', maka roh tidak terdidik dan tidak ter`canai'.

Anak-anak lebih banyak diajar tentang syariat sedangkan Tuhan belum diperkenalkan.

Kita ada bermacam-macam programmer untuk menjayakan pelbagai projek, tetapi sayang, tidak ada programmer hati yang menyusun hati-hati manusia sehingga hati diprogramkan untuk terhubung dengan tuhan.

Kita mengharapkan ia hidup sendiri sedangkan hatilah yang paling susah untuk dihidupkan.

Macam hendak mendapatkan sagu, kena tebang rumbia, kena dipecahkan ruyung.Ruyung tidak dipecahkan tetapi kita harap untuk dapatkan sagunya.

Bismillah adalah sebahagian dari Al Fatihah,maka hakikatnya, dari Bismillah itu, Allah hendak menghadiahkan kita sebesar-besar hadiah. Kalau kita faham ini, kita tidak akan pernah terputus hati dengan Allah. Kunci keselamatan dunia dan akhirat iaitu Al Fatihah yang di dalamnya ada Bismillah, inilah kemuncak kebesaran yang diperolehi dari Bismillah itu.

Didalam Bismillah itu, ada Allah yang Maha Baik, yang sangat mencintai kita, dan dari sana lah kita akan dapat mengenal diri bahawa kita ini rupanya hamba yang amat memerlukan Tuhan pada setiap detik dan saat. Bila itu berlaku, maka manusia akan mendapat kebahagiaan yang sebenarnya, iaitu rahmat dan berkat.

Istana yang besar iaitu Al Fatihah, yang pintunya adalah Bismillah.

Ibu bapa mengalami ketandusan kasih sayang dari anak-anak, walhal ibubapa sangat melimpahkan kasih sayang mereka kepada anak-anak, kenapa ini berlaku?

Kerana kebanyakan ibubapa hari ini tidak menunaikan salah satu daripada tanggungjawab mereka iaitu memahamkan anak-anak bahawa Tuhan adalah sebesar-besar kasih sayang.
Ibu bapa memberikan anak-anaknya nasi setiap hari, mengapa anak-anak tidak diberikan iman pada setiap hari?

"Orang yang mendidik anak-anaknya dengan Tuhan, roh anak-anak akan hidup tetapi orang yang mendidik anak-anak dengan wang dan dunia, roh anak-anak akan mati."

Satu pengkhianatan besar oleh seorang ibu atau bapa, bilamana mendidik anak-anaknya dengan wang dan dunia. Sedangkan mendidik mengenal Tuhan itu adalah ketepatan untuk menghidupkan roh dan kemanusiaan anak itu.

Secara tak sedar kita sebagai ibu bapalah yang membunuh kemanusiaan anak kita sendiri.

Wallahua'lam.

AL FATIHAH: BISMILLAH BHG 3


Dengan nama Allah yang Maha Sempurna marilah kita menyambung cerita tentang Al Fatihah, yang bermula dengan ayat Bismillahirrahmanirrahim ini.Semoga dengan mengetahui hikmah dan pengajaran yang terkandung didalam UmmulKitab ini dapat kita manafaatkan apa yang kita baca itu didalam kehidupan kita.

Tuhan menyuruh kita,

Setiap kebajikan itu,mulakanlah dengan Bismillah. Ertinya didalam satu hari, berapa ratus kali kita membaca Bismillah. Ketika hendak makan, minum, berpakaian, hendak berjalan, kita mulakan dengan Bismillah.


Apakah maksudnya?

Ini adalah supaya kita dapat mempunyai rasa kehambaan. Rupa-rupanya kita tidak boleh hidup tanpa Tuhan. Rasa kehambaan itu sifat tawadhuk yang wajib. Tuhan sangat suka seorang hamba itu dapat merasakan rasa hamba. Bagi yang prihatin, dia menjadi tawadhuk, merasa perlunya dia dengan Tuhan, dia merasakan kalau tidak kerana Tuhan, dia tidak boleh hidup. Disini akan lahirlah pula rasa berTuhan. Akhirnya hati kita akan sentiasa berhubung dengan Tuhan.

Hari ini kita membaca Bismillah, tetapi tidak mencapai matlamat Bismillah itu kerana kita membaca Bismillah sekadar untuk mendapat pahala dari bacaan Bismillah itu sahaja..

Sekiranya kita tidak baca Bismillah didalam berpakaian, makan, minum dan lain-lain perbuatan atau amalan ertinya apa yang kita buat tidak mendapat keberkatan. Kalau tidak berkat,ertnya Tuhan tidak bersama-sama kita. Bila Tuhan tidak bersama-sama kita, itulah yang menjadi punca pada masalah manusia.
 • Bila makan minum, penyakit pun banyak.
 • Bila kita berpakaian, hati jadi lalai, rasa diri cantik dan hebat.
 • Lalai itu adalah satu bala dari Tuhan.
 • Buatlah apa sahaja kalau tidak membaca Bismillah, walaupun kita berjaya, Tuhan memberi kejayaan itu dengan cara istidraj.
 • Maju di satu sudut tetapi negatif di sudut yang lain.
 • Berniaga maju tetapi orang benci,
 • Anak isteri dan keluarga tidak harmoni.
Oleh kerana Tuhan marah, diberinya secara istidraj, untung disatu sudut, di sudut yang lain Tuhan
 • tarik kasih sayang,
 • bila makan banyak datang penyakit dan lain-lain lagi.
Apabila kita membaca ayat-ayat yang lain,dan kita mulakan dengan membaca Bismillah, selain daripada kita hendak mendapatkan keberkatan, kedudukannya adalah sunat sahaja.

Tetapi bagi Al Fatihah diwajibkan membaca bismillah kerana ia adalah salah satu ayat daripada
surah itu.

Ketika solat sekiranya kita tidak membaca Bismillah, maka batal lah Fatihah itu dan maka batal lah solat kita.


Bila kita membaca Bismillah ini kasih sayang Tuhan.

Al Quran yang isinya ada terkandung di dalam Al Fatihah itu, kalau kita ada ilmunya, boleh memahami, menghayati dan dapat pula meng`apply'kannya dalam kehidupan kita, itulah rahmat dan nikmat Tuhan yang paling besar, yang mana kita akan selamat di dunia dan akhirat. Begitulah kasih sayangnya Tuhan pada kita.

Patutlah Tuhan mewajibkan kita membaca Bismillah di awal Al Fatihah tidak seperti disurah-surah yang lain.

Inilah yang sebenarnya kemuncak hikmah Rahman dan Rahim Tuhan.

Kita membincangkan ini supaya kita nampak, sebab nikmat yang lahir itu mudah untuk kita faham dan cepat terasa. Nikmat yang bersifat rohaniah perlu dikaji dan dibahaskan baru terasa. Begitu juga rahmat dan nikmat Tuhan yang bersifat akliah lebih mudah kita rasa daripada yang bersifat ruhiyyah atau maknawiyah.

Nikmat-nikmat Tuhan itu ada 3 iaitu

 • bersifat lahiriah
 • bersifat akal
 • dan bersifat roh.

Mata cepat nampak nikmat-nikmat yang berbentuk lahiriah tetapi itu pun payah untuk terasa kebesaran Allah.

Yang bersifat akliah, mungkin lambat sedikit untuk terasa manakala yang bersifat ruhiyyah itu lagilah lambat. Perlu dikaji, dicungkil dan diulaskan baru terasa.


Bersambung......